Erdőben a családdal

Szeretünk gyalog túrázni, szeretünk gyerekekkel kirándulni. Összefoglaljuk, merre, mikor, mennyit járunk, s azt is, hogyan motiváljuk már a legkisebbeket is arra, hogy szívesen túrázzanak.

Egy óvodás buli a Remete-szurdokban

2013.10.28. 07:59 SMáté

Régóta terveztük, hogy Lóránt óvodatársainak szervezzünk szép időben egy kis kirándulást. Sokan gyanakodva néznek ilyenkor, de sok szülő örült az ötletnek, nem attól tartottak, hogy most 20 vagy 50 km-t megyünk majd. Alapvetően fontos volt, hogy a II. kerületben, vagy annak környékén maradjunk, s alkalmas legyen kincskeresésre a terület. A választás a Remete-szurdokra esett, hiszen teljes hossza is alig 2km, szép, széles az út, a patak túlpartján pedig barlangok vannak. A szurdokon megy végig az országos kéktúra is.

Miután összegyűltünk a szurdok máriaremetei végén 7-8 autóval, s ennek megfelelően közel 20 gyermekkel, előre mentem, hogy a kincskereséshez elhelyezzem a tájékoztató táblákat. Kriszti ötlete alapján manófejeket raktam az út mellé, melyeken üzenetek voltak (2 olvasni tudó gyerek tudta segíteni az olvasással az óvodásokat). Ezek az üzenetek mutatták az utat, melyekkel szépen lassan el lehetett érni a Remete barlangot. A barlangban rejtettük el a kincsesládát némi óvatos édességgel.

A gyerekek rohantak, visítottak, nagy üvöltözés keretében vették birtokba a megtalált manókat, majd álltak neki felkapaszkodni a barlangig. Ez okozott egy kis nehézséget, a 3-5 évesek és a gyakorlatlanabbak szülői segítséggel jutottak csak fel.

remete_kekcsoport.JPG

A nyeremény elfogyasztása után végigmentünk a szurdokon, s az útról letérve balra kanyarodtunk a kőfejtő felé, ahol finom napsütés és egy kis őrjöngésre is alkalmas terep várt mindenkit. Elfogyasztottuk a maradékokat, hagytuk óvatosan dobálni a szilaj ifjakat, összeálltunk egy csoportképre, majd elindultunk ugyanazon az úton visszafelé.

Az út azért jó, mert gyönyörű - főleg, ha víz is van a patakmederben. Sajnos az Ördögárok így ősszel eső nélkül száraz volt, bár így, ebben a formájában a barlangokhoz könnyebb átkelni. Jó azért is, mert széles és jó minőségű, így babakocsi, motor (gyerekmotor) és kerékpár is kényelmesen hozható. Egyetlen dologgal érdemes számolni: a szurdok árnyékos egész nap, így ha melegedésre, napfényre vágyunk, akkor tisztást kell keresnünk (például a jelzett kőfejtő, vagy a remetekertvárosi vég egy kis parkkal.

Táv: 5km

Idő: 2:00

Átlag: 2,5km

Gyerekek: 1-7 éves korig

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladitura.blog.hu/api/trackback/id/tr235597893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása