Erdőben a családdal

Szeretünk gyalog túrázni, szeretünk gyerekekkel kirándulni. Összefoglaljuk, merre, mikor, mennyit járunk, s azt is, hogyan motiváljuk már a legkisebbeket is arra, hogy szívesen túrázzanak.

Egynapos túra kellékei - a víz.

2013.09.18. 16:24 SMáté

Összeszedtük, mik kellenek feltétlenül ahhoz, hogy egy napra elmenjünk gyermekekkel túrázni. Az egy napos túra alatt nem feltétlenül (sőt!) 24 órát értünk, hanem a 2-3 órás túrától kezdve az akár 8 órás kirándulásokig mindent.

Víz

Minden túrára kell vizet vinni, s ezzel nem is szabad spórolni. Egy nagycsalád túrázása esetén ez az egyik leginkább sarkalatos kérdés, s az egyik legkomolyabb súly is a hátunkon (ha gyermeket már nem viszünk). Azt gondolom, hogy fejenként 1L vizet mindenképpen magunkkal kell vinni - még akkor is, ha elvben tudunk újratölteni, vagy új vizet venni.

Mire kell a víz?

  1. Inni - szomjúság ellen: a gyerekeknek ez afféle pótcselekvés is, állandóan inni kér;
  2. Inni - hiszen az izmoknak vízre és nyomelemekre van szükségük;
  3. Esetleges sebet kimosni;
  4. Sarat, koszt, izzadságot leöblíteni;
  5. Tüzet oltani;
  6. Kezet mosni.

Látható, hogy a víz felhasználása igen sok helyen nélkülözhetetlen kirándulás közben is. Felmerülhet persze a kérdés, hogy hol szállítunk ennyi vizet. Mivel a nagyobbakat (3 év felett) hozzászoktattuk a hátizsák cipeléséhez (nagyon jó és olcsó kis hátizsákokat árul (akár már vállpánttal) a Decathlon, vagy más, kifejezetten túrabolt is), ebbe a hátizsákba mindig teszünk vizet nekik (fél vagy egy liter). Ez elsőre elég szadistának tűnik, de ha mást nem nagyon visz (egy plüssállat kivételével), akkor nem nehéz, s mint látni fogjuk, el is fogy.

Korábban említettem, hogy a gyermekek kirándulás közben állandóan inni szeretnének, s még inkább ezt teszik, amennyiben apja/anyja lekapja a hátizsákot, s kimeríthetetlen mennyiségű itallal szolgál minden kérésre. Ehhez képest felelősségre lehet nevelni őket akkor, ha a saját maga által cipelt italt hozza, legyen szó vízről, vagy hidegben teáról (termoszban). A mi gyermekeink sokkal beosztóbbak, ha a saját vizüket cipelik.

Amennyiben két gyermek hoz hátizsákot, 1-2L víz biztosított, azaz a szülőszakasznak még két másfél literes palackot kell cipelnie. Megéri.

Újratöltés

Ami elfogy, azt pótolni kell, így van ez a túrán a vízzel is. Az útvonal megtervezésének egyik fontos eleme, hogy vagy vigyünk a teljes útra elegendő vizet, vagy tervezzünk megállókat. Ez a megálló vagy üzlettel, büfével, vagy egy biztos, ivóvizet adó forrással kell legyen megáldva ahhoz, hogy számunkra segítséget nyújtson. Vigyázzunk a turistatérképeken jelzett forrásokkal, jelentős részük elapad, mások nem ivóvíz minőségűek.

A boltban vásárolandó új palackos víz környezetvédelmi aggályokat vet fel, hiszen további szemetet veszünk meg, amit útközben nehéz elhelyezni. Lehetőség szerint inkább töltsük újra, ha mégis új palackot vettünk, azt összegyűjtve, szelektív hulladékgyűjtőbe helyezzük el!

Évek óta úgy kirándulunk, hogy otthon a csapból töltünk tele 2-3 másfél literes PET palackot, a gyermekeknek pedig vagy kisebb PET palack jut, vagy a kisebb színes kulacs, esetleg termosz.

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladitura.blog.hu/api/trackback/id/tr155522475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása