Erdőben a családdal

Szeretünk gyalog túrázni, szeretünk gyerekekkel kirándulni. Összefoglaljuk, merre, mikor, mennyit járunk, s azt is, hogyan motiváljuk már a legkisebbeket is arra, hogy szívesen túrázzanak.

A kései indulásra áldomás!

2013.09.18. 15:48 SMáté

Mert áldomás, az mindenre kell mifelénk. Az esküvőre, a gyermek születésére, keresztelőjére, iskolakezdésére, ballagására, vagy akár diplomára, házavatóra, kisebb-nagyobb sikerekre. Akkor hát kell áldomás arra is, hogy vagy 2 évvel azután, hogy elhatároztuk a blog elindítását, meg is születik az első bejegyzés.

Mivel a szüleimnek és a Teremtőnek köszönhetően erdő mellett nőttem fel, a kirándulás, túrázás, tekergés kisgyermekkoromtól fogva része az életemnek. Cserkész koromban ez csak tovább fejlődött, hiszen ekkoriban ismertem meg a kulcsosházakat, az erdőben alvást (hálózsákban vagy anélkül), s itt fejlesztettük magas szintre a szabad túrázást (azaz a jelzett utakról való igen elítélendő letérést).

Érdekes módon a túrázási kedvem akkor jött ismét erősen elő (egyetemi időszak alatt kevéssé volt jellemző), amikor első gyermekem megszületett, s már kis korától fogva saját lábán sétáltattuk.

Rájöttünk,. hogy a kisgyermeket feleslegesen féltjük a terheléstől. Sétáltunk vele 1-2 km-t, s észre se vette. Túráztunk hegynek fölfele 3-4 km-t, s meg se kottyant neki. Elkezdtünk hát túrázni. Mór 2 éves kora óta túrázik erdőben, most 7 éves múlt. Több alkalommal ment már 20km-es utakat, s bár elfárad, már a kis öccsét Lórántot is rávette, hogy együtt menjünk.

Mivel eddig mindig volt kicsi gyermek a háznál (Zsolna most 22 hónapos), velük kellett terveznünk, ritkábban babakocsival, gyakrabban gyermekhordozóban vittük őket. Két szülő esetén egyik viheti a kicsit, másik az ellátmányt és ruhákat - azaz különös terhelés nélkül megoldható minden.

Az elmúlt években átlagban havi két túránk volt, mentünk hárman, négyen, öten, de akadt, hogy kettesben. A blogon elsősorban ezeket a kirándulásokat szeretnénk bemutatni, s reméljük, hogy kedvet tudunk csinálni más családoknak is, megmutatva, hogy nem csak a teljesítménytúrák és a TV-nézés között lehet választani, az erdők és hegyek számtalan szépsége kis gyermekekkel is bármikor elérhető.

A kirándulás nem feltétlen szenvedés. Mór 5 éves születésnapjára egy olyan fényképalbumot kapott tőlünk, melyben minden, 2 éves kora óta megtett túrájáról volt kép és rövid leírás (hely, táv, környezet). Máig nézegeti, az egyik kedvenc fényképgyűjteménye - s várja az újat, hiszen az elmúlt két évben sem álltunk meg.

A tervek szerint az írásainknak praktikus oldalt is biztosítunk, szeretnénk segíteni abban, hogy:

  • Mit vigyünk magunkkal;
  • Hogy tervezzünk túrát;
  • Milyenek az utak, esetleg babakocsival, kis gyermekekkel járható-e;
  • Leírjuk, megmutatjuk mit láttunk, azaz élményeket javaslunk mindenkinek.

Olvassatok minket, osszátok meg az élményeiteket, kérdéseiteket, kétségeiteket Ti is velünk!

Máté (és Kriszti, Mór, Lóránt, Zsolna)

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladitura.blog.hu/api/trackback/id/tr525522415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása